ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ
Το επιβλητικό κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων είναι κτισμένο στο ΒΑ άκρο της πόλης της Δράμας, στο τέρμα της οδού Μητρ. Χρυσοστόμου. Η ευρύτερη περιοχή, όταν άρχισε η κατασκευή του σχολείου, ήταν αμπελώνες και φυσικά το πιο μακρινό σημείο από το κέντρο της πόλης, στους πρόποδες του Κορυλόβου, όπως έλεγαν οι παλιότεροι. Το οικόπεδο διαστάσεων 172.80x115.20 δηλ συνολικού εμβαδού 19.906,56 τετραγ. μέτρων, συνορεύει Βόρεια με το Εθνικό Στάδιο, Νότια με την οδό Καντακουζηνού, Ανατολικά με την οδό Δούκα Ζέρβα και Δυτικά με την οδό Μακεδονομάχων. Η έκταση αυτή ανήκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία διαχειριζόταν η Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία Δραμας. Όπως προκύπτει από πιστοποιητικό του 1961 του υποθηκοφύλακα κ. Κ. Σακκελαροπουλου με την υπ. αριθμ. 1 απόφαση της επιτροπής που συστάθηκε "περί εκκαθαρίσεως και διανομής των παρουσιών των τέως Χριστιανικών Κοινοτήτων ...'', στις 17 Αυγούστου 1959 αποφασίσθηκε η μεταβίβαση της κυριότητας του οικοπέδου στο Ταμείο Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Δραμας .
Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται γύρω στο 1927-28 και αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες διδακτήρια που κατασκευάσθηκαν στην τετραετία της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου, δηλ 1928-32.Θεμελιώθηκε στις 25 Νοεμβρίο του 1928 ημέρα Κυριακή* Θα πρέπει πάντως να είχαν εγκριθεί κάποια κονδύλια για την έναρξη των εργασιών από την οικουμενική κυβέρνηση του Ζαΐμη με υπουργό οικονομικών τον Καφαντάρη, γιατί οι πρώτες προκαταρκτικές εργασίες έγιναν το 19272. Εδώ θα πρέπει να μνημονευθούν τα ονόματα των δυο υπουργών Παιδείας κατά την διάρκεια της θητείας των οποίων κατασκευάστηκε το σχολείο και προχώρησαν σε μια πρώτη ριζική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Παιδείας. Από 17/10/28 μέχρι 1/1/30 υπουργός ήταν ο κ. Κ. Γόντικας και από 2/1/30 μέχρι 26/5/32 ο Γ. Παπανδρέου.
Φυσικά το κτίσιμο του μεγαλοπρεπούς σχολείου δεν ήταν μόνο θέμα πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και απαίτηση της Δραμινής κοινωνίας. Ήδη από τις αρχές του αιώνα ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είχε αποφασίσει την κατασκευή μεγάλων και ευπρεπών σχολείων με την βοήθεια της ερανικής επιτροπής, προκείμενου να αντιπαρατεθούν στα μεγάλα και πλούσια τουρκικά σχολεία που στεγάζονταν στα κτίρια του σημερινού Στρατιωτικού Νοσοκομείου και στο Ορφανοτροφείο Αρρένων3. Αλλά και οι πολίτες της Δράμας εδώ και χρόνια σε κάθε ευκαιρία ζητούσαν καινούργιο σχολείο. Στη σημαντικότερη εκδήλωση τους για το θέμα αυτό, στις 10 Μάιου 1921 σε πάνδημο συλλαλητήριο στη πλατεία της Ελευθερίας, απαίτησαν την λειτουργία Γυμνασίου. Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος οι τοπικές αρχές, ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος Μάγνης, πλήθος κόσμου και οι μαθητές του τότε Ημιγυμνασίου, εκ μέρους των οποίων μίλησε ο Θ. Αναγνώστου. Όπως αναφέρει ο ίδιος4, ο τότε γυμνασιάρχης κ. Χαρισιάδης "..ενώ ενέκρινε τη σκοπιμότητα του συλλαλητηρίου βρήκε μη αναγκαία την παρουσία της νεολαίας και γι' αυτό στους ελέγχους σημείωσε : ΑΞΙΟΙ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΩΣ, δικαιολόγησε δε την παρουσία τους ως αποτέλεσμα "νεανικού ενθουσιασμού". Οι πρώτοι απόφοιτοι του εξατάξιου Γυμνασίου Δράμας βγαίνουν το σχολ.έτος 1922-23. Μερικοί από αυτούς είναι: Αναγνώστου Θ., Χολέβας Ι.,Αλεξίου Γ., Βαλιάνης Δ., Θεοδωριδου Σ., Γρηγοριάδου Ι., Θεολόγου Π., Κόκκινος Α., Στολίγκας Α.
1 Αποσπάσματα από το αντίστοιχο βιβλίο, που γράφτηκε με την μορφή εργασίας από τους μαθητές της Β΄ Λυκείου του σχολ. έτους 1993-94, το οποίο περιέχει και μεγάλο αριθμό φωτογραφιών.
* Το παρόν έντυπο μαζί με την ομιλία του προέδρου της Διδακτηριακής επιτροπής δόθηκαν στο σχολείο απο τον φιλόλογο κ. Χατζόπουλο Γεώργιο.
2 Προφορική μαρτυρία του κ. Καλογήρου αδελφού του εργολάβου που έκτισε το σχολείο
3 "ΔΡΑΜΙΝΑ ΧΡΟΝΙΚΑ" Β.Κ. Πασχαλίδη.
4 Θ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ερευνητής της ιστορίας της Δράμας, τελείωσε το Γυμνάσιο Αρρένων και εργάσθηκε σαν υπάλληλος στη Νομαρχία
Η έναρξη λειτουργίας του πλήρους εξατάξιου γυμνασίου ήταν μία λύση αλλά δεν ήταν αυτό που ζητούσαν οι Δραμινοί. Επιπλέον το γεγονός αυτό για το οποίο είχαν γίνει προετοιμασίες από καιρό, επισκιάστηκε από την Μικρασιατική Καταστροφή. Το σχολείο στεγάζονταν στο σημερινό νηπιαγωγείο της οδού Ηφαιστείωνος (πρώην ΠΙΚΠΑ) αλλά είχε και παραρτήματα, κατά καιρούς, στο σπίτι των κ. Καπαλά - Αλεξιάδη, που ειρωνικά αποκαλούνταν από τους μαθητές Καπιτώλιο, στο ορφανοτροφείο αλλά και στον πάνω όροφο των εκπαιδευτήριων5. Διευθυντής του σχολείου ήταν ο κ. Μανωλάκος (1924-25-26) με υποδιευθυντή τον κ. Χαρισιάδη.
Το καινούργιο κτίριο του γυμνασίου δεν είναι μόνο επιβλητικό αλλά και άριστο στην κατασκευή του , η οποία έγινε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα. Στην αρχική του μορφή έχει μήκος μπροστινής πλευράς 56 μέτρα και της πίσω, κάθετης στο μέσον του κτιρίου, πτέρυγας (αμφιθέατρο ) 14 μ. Εξ ολόκληρου το κτίριο φτιάχτηκε με πέτρα, ενώ από τσιμέντο είναι τα θεμέλια, οι κολώνες, τα δοκάρια, και οι κάμαρες της κεντρικής και των πλάγιων εισόδων. Αντίθετα οι καμάρες των παραθύρων είναι φτιαγμένες από πέτρα. Στην κατασκευή του κτιρίου δούλεψαν "πετράδες" από την Πυρσόγιανη Ιωαννίνων. Ο εξωτερικός τοίχος αλλά και ο παράλληλος, προς τα μέσα, σε αυτόν, που προσδιορίζει τα όρια των αιθουσών έχουν πάχος 50εκ. και είναι επίσης λιθόκτιστοι. Το κτίριο είναι διώροφο και στον επάνω όροφο έχει ψευδοροφή, όπως και το αμφιθέατρο το οποίο βρίσκεται σε ένα επίπεδο μεταξύ των δυο ορόφων και στην βορινή πλευρά. Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας είναι νότιες και έχουν διαστάσεις 6x9x4,5. Συνολικά υπάρχουν 16 αίθουσες και ορισμένοι μεγάλοι βοηθητικοί χώροι, κάτω από το αμφιθέατρο, που αρκετά χρόνια αργότερα θα μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας.
Η πρώτη φωτογραφία του σχολείου, που βρήκαμε, μας δείχνει το κτίριο πριν την αποπεράτωση του χωρίς στέγη και σοβάδες. Την φωτ. βρήκαμε και στα ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΥΛΛΑ6 να συνοδεύει το άρθρο "Η ΔΡΑΜΑ" του ΔΡΑΜΗΝΟΥ. Το άρθρο αυτό μεταξύ άλλων λέει: "..το δε εν τη περιφέρεια ταύτη ανεγερθέν Μέγαρον της Μέσης Εκπαιδεύσεως είναι το πρώτον εν Ελλάδι από πάσης απόψεως, κινούν τον θαυμασμόν των επισκεπτών του, ημετέρων και ξένων". Όπως προκύπτει από την ταμπέλα που υπάρχει πάνω στο κτίριο κατασκευαστής ήταν ο κ. Ι. Καλογήρου, εργολάβος δημοσίων έργων. Της ίδιας χρονιάς (1932) είναι και φωτογραφία που βρήκαμε στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ (Θ.Αθανασιάδη 1932) με υπότίτλο "το νεόδμητον Μέγαρον του Γυμνασίου Δράμας". Στο ίδιο ημερολόγιο διαβάζουμε (σελ.83-84) "...μόνον πολύ αισθητή η έλλειψης Διδακτηρίων διότι το Νεόδμητον Μέγαρον του Γυμνασίου θα χρησιμοποιηθεί το νέο έτος...", "...ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδος και με την μεγαλυτέραν ίσως περιοχήν ". Επίσης σε άλλη φωτογραφία της ίδιας εποχής φαίνεται ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η δενδροφύτευση, η οποία θα γίνει τα έτη 1937-38. Πρώτα θα δενδροφυτευθεί η δυτική πλευρά και αργότερα η ανατολική.
Παρά το ότι το σχολείο είναι έτοιμο από το 1932 δεν θα λειτουργήσει αμέσως, αλλά στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 1935, όπως προκύπτει από τις προσωπικές μαρτυρίες των περισσότερων από τους τότε μαθητές που συναντήσαμε. Ερευνώντας το αρχείο της τοπικής εφημερίδας της εποχής
5 Προφορική μαρτυρία του Ελ. Ταντου που δεν διασταυρώθηκε από άλλη πηγή
6 ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΥΛΛΑ αρ.19 Σεπτέμβριος 1932
"ΘΑΡΡΟΣ"7 βρήκαμε τις έξεις πληροφορίες για το θέμα αυτό : Στο φύλλο τις 7/1/35 σχόλιο, μάλλον ειρωνικό, για την μη παραλαβή του κτιρίου λόγο απουσίας του υπευθύνου παραλαβής σε γαμήλιο ταξίδι. Στις 13/1/35 συνεδρίαση της επιτροπής παραλαβής υπό την προεδρία του κ. Οικονομιδη, προέδρου της σχολικής εφορίας, με την συμμετοχή του διευθυντή του σχολείου κ. Θεριανού. 22/1/35 σχόλιο γιατί λείπουν θρανία , θερμάστρες και γραφεία. Στις 25/1/35 πρόσκληση του Διευθυντή κ. Θεριανού προς τους γονείς των μαθητών για έκτακτη γενική συνέλευση στις 3/2/35 με θέμα την εκλογή τριών μέλλων της σχολ. εφορίας. 31/1/35 Για πρώτη φορά αναφέρεται ότι έγινε συγκέντρωση μαθητών στο νέο γυμνάσιο στις 30/1/35 , γιορτή των Τριών Ιεραρχών, και από εκεί για εκκλησιασμό στη μητρόπολη .Στις 11/2/35 τα μέλη της σχολ. εφορίας Χρ.Οικονομίδης, Η.Τζημας και Δαβίδ αποφάσισαν να ιδρυθεί Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. 27/2/35 πληροφορούμαστε ότι εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το περιοδικό "ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΒΟΛΕΥΣ " από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι και παλαιότερα είχαν εκδοθεί από μαθητές του σχολείου περιοδικά όπως "ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ" , "ΦΙΛΙΠΠΟΙ" με πρωτεργάτες τους Θ. Αναγνώστου, Κ. Δρακόπουλο, Α.Κόκκινο, Ξ.Μπινόπουλο κ.ά.8
Την εποχή αυτή έχουμε κυβέρνηση Π. Τσαλδάρη με Υπουργό Παιδείας τον Θ.Τουρκοβασίλη και Δήμαρχο Δραμας τον Στ. Κισαγισλή. Οι περισσότεροι από αυτούς που συναντήσαμε αναφέρθηκαν στη συμβολή του Δημάρχου Γρ. Παζιώνη 1929-32 στην πραγματοποίηση του έργου. Με την έναρξη λειτουργίας του σχολείου τοποθετείται πάνω από την κεντρική είσοδο, μαρμάρινη πλάκα με το παρακάτω κείμενο, που αποδίδεται στον μέχρι τότε Διευθυντή κ. Διάφα:
Μουσάων νηόν τονδ' εδείματο Ελλάς αρίστη μήτηρ, οίς τέκεσιν, εσθλόν αγώνα φρεσίν. Τοισι δ'αεθλεύουσιν ες ουρανόν ούνομ' ικάνει ος τε ρ' αριστεύει, και κλέος πάτρη εή. Που σημαίνει: Αυτόν τον ναόν των Μουσών, η Ελλάδα η άριστη μάνα, τον έκτισε για τα παιδιά της να είναι ευγενικός αγώνας του πνεύματος. Το όνομα αυτών που αμιλλώνται για το βραβείο το ανυψώνει στον ουρανό και αυτός που αριστεύει φέρνει δόξα στην πατρίδα του.
Διευθυντής του καινούργιου σχολείου, που είναι εξατάξιο και μεικτό, γίνεται ο κ. Θεριανός. Μέχρι την Γ΄ τάξη το σχολείο είναι ενιαίο αλλά από την Δ΄ τάξη χωρίζεται σε πρακτικό, στην ανατολική πτέρυγα, και σε κλασικό, στη δυτική, με υπεύθυνο τον κ. Γιαννίκα. Την πρώτη χρονιά η ΣΤ΄ τάξη έχει 90 μαθητές με δύο τμήματα στο κλασικό και 15 στο πρακτικό. Οι μαθητές φορούν καπέλα με γείσο και κουκουβάγια, ενώ οι μαθήτριες μαύρες ποδιές και μπερέδες με κονκάρδα όπου αναγράφεται ο αριθμός καταλόγου τους. Υποχρεούνται να χαιρετούν βγάζοντας το καπέλο τους. Από το σχολ. έτος 1937-38 σε εφαρμογή νόμου της κυβέρνησης Μεταξά το σχολείο γίνεται οκτατάξιο (Νέου Τύπου), μέχρι τον πόλεμο. Παράλληλα λειτουργεί και το γυμνάσιο Παλαιού Τύπου μέχρι να αποφοιτήσουν όλοι εκείνοι που τελείωσαν το εξατάξιο Δημοτικό. Στο οκτατάξιο Γυμνάσιο (Νέου Τύπου) γράφονται οι μαθητές, αφού τελειώσουν τη Δ΄ Δημοτικού. Με την έναρξη κάθε σχολ. έτους οργανώνεται άτυπο παζάρι στο προαύλιο του σχολείου, όπου οι καινούργιοι μαθητές αγοράζουν μεταχειρισμένα βιβλία, φθηνότερα από ότι στο εμπόριο, από τους παλιότερους. Παρά τις άσχημες οικονομικές συνθήκες οι μαθητές πληρώνουν τόσο για την εγγραφή τους στο σχολείο όσο και τα χαρτόσημα που απαιτούνται για την έκδοση των τίτλων σπουδών της Σχολής Μέσης Εκπαιδεύσεως όπως ονομάζεται το σχολείο. Στο διάστημα αυτό υπάρχει στρατιωτική πειθαρχία και οργάνωση και οι μαθητές
7 Το αρχείο της εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ ανήκει στον κ. Βεζιρτζόγλου και τις πληροφορίες μας έφερε ο κ. Παπαδόπουλος Αν.
8 Γραπτή μαρτυρία Θ.Αναγνώστου.
υποχρεούνται ακόμη και να χαιρετούν "..δια ανατάσεως της χειρός". Στα χρόνια αυτά τελειώνει και η περίφραξη του Σχολείου όπως και το ενσωματωμένο Εθνικό Στάδιο. Το 1937 τον μήνα Απρίλιο έγινε στον χώρο του σχολείου η Α΄ Γεωργική Έκθεσις Δράμας" ...και εσημείωσεν εξαιρετικήν επιτυχίαν ".9
Το 1938 μεταφέρθηκε το άγαλμα, που υπάρχει στην αυλή του σχολείου , από την Πλατεία της πόλης. Παριστά την Μάνα που δίνει το σπαθί στο παιδί της και του δείχνει την Βουλγαρία. Πάνω στο άγαλμα με ανάγλυφα γράμματα γράφει:
ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΗ ΜΑΣ 1912-1922 Ο ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
Η φωτογραφία που έχουμε είναι από κάρτα που ταχυδρομήθηκε την 1/1/1928 και δείχνει τόσο τη θέση του αγάλματος στην πλατεία όσο και τα ανάγλυφα γράμματα. Η μεταφορά του έγινε μάλλον για να μη δημιουργούνται τριβές με τη γειτονική χώρα. Ετσι στην καινούργια θέση του αγάλματος η μάνα δείχνει στο παιδί της το σχολείο. Εκτός από τη μεταφορά όμως φρόντισαν να εξαφανίσουν τα γράμματα και να κοντύνουν το βάθρο. Το άγαλμα αυτό όμως είχε και άλλη περιπέτεια , αφού σε πρακτικό του συλλόγου των καθηγητών στις 18-1-1945 διαβάζουμε ότι η σχολ. επιτροπή αποφάσισε να σβηστούν τα ( Βουλγάρικα ) γράμματα που υπάρχουν πάνω του. Η ταλαιπωρία του όμως συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη συνεχή αναγραφή συνθημάτων από νεαρούς Δραμινούς.
30-6-1938 εγκαινιάζεται το Εθνικό Γυμναστήριο, που ονομάζεται Κάβδιο Στάδιο, με την τέλεση των ΙΔ΄ Πανθρακικών Αγώνων. Τα εγκαίνια και την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο Υπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης κ. Π. Κάβδας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε στρατιωτικές και μαθητικές επιδείξεις, διασυλλογικούς αγώνες, στρατιωτικούς αγώνες, χορούς από μαθητές και αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων. Οι αναπαραστάσεις αυτές έγιναν με κάθε λεπτομερείς και ήταν νυκτερινές παρουσία πάνω από 5000 ατόμων. Το σχολείο μας παρουσίασε το "Γάμο του Μ. Αλέξανδρου με την Ρωξάνη". Στο ρόλο του Μ. Αλέξανδρου ο μαθητής κ. Δ. Οικονομίδης και της Ρωξάνης η κ. Μ. Τσίγκα10. Ο αριθμός των μαθητών όπως προκύπτει από τον Γενικό Έλεγχο του σχολείου έχει ως εξής:
1937-38 839 μαθητές 1938-39 1094 μαθητές
1939-40 661 μαθητές και άλλοι 473 στο Γυμνάσιο Νέου Τύπου
1940-41 513 μαθητές ενώ το Γυμνάσιο Νέου Τύπου ανεξαρτητοποιείται διοικητικά και για το ελάχιστο διάστημα που λειτουργεί μέχρι τον πόλεμο έχει δικό του Διευθυντή τον κ. Μαμέλη.
Την 28η Οκτωβρίου 1940 το σχολείο δεν λειτούργησε. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν για προσευχή στο προαύλιο, αλλά η ανησυχία ήταν διάχυτη ακόμη και στους καθηγητές, οι οποίοι σκυθρωποί μπαινόβγαιναν χωρίς να κτυπούν το κουδούνι. Μεταξύ των μαθητών μόνο ένας, γιος γιατρού, που είχε ραδιόφωνο στο σπίτι "κάτι" είχε ακούσει. Όταν μετά την προσευχή ο Διευθυντής ανακοίνωσε την κηρύξει του πολέμου και ακολούθησε ο αποχαιρετισμός μαθητών-καθηγητών αυθόρμητα μαθητές οργάνωσαν συλλαλητήριο, κατά το οποίο πετροβόλησαν το σπίτι του Δραμινού αντιπροσώπου του Ιταλικού Μονοπωλίου, που ήταν απέναντι από την Αγροτική Τράπεζα. Στις 29 Οκτωβρίου συγκεντρώθηκαν στο σχολείο οι μαθητές, κυρίως από την πόλη, με όσους καθηγητές δεν είχαν ακόμη επιστρατευθεί, έγινε η πρώτη ώρα αλλά το σχολείο διαλύθηκε μόλις κτύπησε συναγερμός και οι μαθητές έτρεξαν να προστατευθούν κυρίως κάτω από τις κερκίδες του Σταδίου.
9 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Χρ. Τριανταφυλλίδη, 1938, σελ.100
10 Σχετικές φωτογραφίες πήραμε από το αρχείο του κ. Γ. Μπανά
Τον Νοέμβριο του 1940 έγιναν προετοιμασίες για να λειτουργήσει το σχολείο πιθανόν σαν βοηθητικό Νοσοκομείο.11
Την άνοιξη του 1941 για λίγες μέρες εγκαταστάθηκαν Γερμανοί στρατιώτες.
Τον Σεπτέμβριο του 1941 στη Δράμα γίνεται ".. η πρώτη μαζική εξέγερση του Ελληνικού λαού με χαρακτήρα μαχητικό και επαναστατικό"12. Οι Βούλγαροι φασίστες κατακτητές αντιδρούν με ομαδικές εκτελέσεις 3000 πατριωτών στην πόλη και τα χωριά (κυρίως Δοξάτο) της Δράμας. Αυτές τις μέρες το σχολείο χρησιμοποιείται σαν κρατητήριο. Στην χαράδρα και στην τοποθεσία "Νταμπλατζάς", πίσω από το σχολείο, εκτελούνται13 ομαδικά πολλοί Δραμινοί.
Τα χρόνια 1942-43-44 το σχολείο στα χέρια των Βουλγάρων απογυμνώνεται. Αφαιρούνται βιβλία, έπιπλα, τα εποπτικά μέσα ακόμα και τα κουφώματα και μεταφέρονται στη Βουλγαρία. Μετά την απελευθέρωση στις 18-10-46 ο Διευθυντής κ. Τοπάλης και ο Φυσικός κ. Λεωνιδόπουλος αναγνωρίζουν και παραλαμβάνουν τα επιστραφέντα από την Βουλγαρία , μετά από διακρατική συμφωνία , είδη. Αυτά ήταν: προβολέας, καναπές, 2 πολυθρόνες, 3 ντουλάπες, 1 τραπέζι, 1 ρολόι, 24 τόμοι Εγκυκλοπαίδειας, Παγκόσμιος Ιστορία, Παγκόσμιος Γεωγραφία. Φαίνεται όμως ότι οι Βούλγαροι κουβάλησαν στο σχολείο και πράγματα που πήραν από σπίτια Δραμινών. Έτσι βρήκαμε ότι με την υπ' αριθ. 116/5-2-45 απόφαση του το Λαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη τους κ. Μιχ. Φέσσα ο υφασμάτινος καναπές και οι τέσσερις πολυθρόνες από το σχολείο. Παρά το ότι όσους ρωτήσαμε δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσουν, αλλά μόνο υποθέσεις να κάνουν, θεωρούμε σίγουρο ότι λειτούργησε στο διάστημα αυτό της Βουλγάρικης κατοχής το κτίριο σαν Βουλγάρικο σχολείο. Γίνονταν μαθήματα14 από Βούλγαρους καθηγητές για τα παιδιά των Βουλγάρων αλλά είναι πολύ πιθανό και για παιδιά ορισμένων Ελλήνων που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Υπήρχε επίσης εγκατεστημένο στρατιωτικό απόσπασμα και ασύρματος, του οποίου η κεραία ξεχώριζε από μακριά. Αυτά τα χρόνια πρωτοχρησιμοποιήθηκε και η κουζίνα που υπήρχε κάτω από το Αμφιθέατρο και περιλάμβανε πέτρινο πάγκο, 2 μαρμάρινες γούρνες και μία μηχανή κουζίνας (μάλλον μασίνα). Τη μηχανή αυτή , της οποίας η θέση είναι ακόμη εμφανής, στις 7/8/45 η σχολ. εφορία του Γυμνασίου αποφάσισε να την δώσει στο Οικοτροφείο Ορφανών Αρρένων Δράμας "...λαβούσα υπ' όψιν ότι η ως άνω μηχανή δεν αποτελεί κτήμα του Γυμνασίου και αφ' ετέρου τον ιερόν σκοπόν, δι' ον προορίζεται".
Μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τα στρατεύματα κατοχής η Δράμα ουσιαστικά διοικείται από τις δυνάμεις του ΕΑΜ (τε12/10/44-24/3/45). Νομάρχης αναλαμβάνει ο κ. Αχ. Βαγενάς. Το σχολείο αρχίσει τη λειτουργία του όχι με κανονικούς καθηγητές (τους διορισμένους προπολεμικά ) αλλά με φοιτητές, δάσκαλους, κ.λ.π. "(φωτό)" οι οποίοι έκαναν το παν να αναστήσουν το σχολείο. Δυστυχώς όμως για την περίοδο αυτή, Οκτώβριος 1944 - Μάρτιος 1945, εκτός του ότι δεν υπάρχουν, παρά ελάχιστα, γραπτά στοιχεία και οι μαρτυρίες είναι εξαιρετικά φειδωλές.
Από το μοναδικό Βιβλίο Πράξεων της σχολ.εφορίας που βρήκαμε αντιγράφουμε μερικές πληροφορίες:
11 Δεν έγινε δυνατή η διασταύρωση της πληροφορίας ότι νοσηλεύτηκαν και ασθενείς στο κτίριο
12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ του Σκουλάτου-Κόντη, τεύχος Γ' σελ.272
13 ΔΡΑΜΙΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ σελ.6-7
14 Προφορική μαρτυρία της κ. Κυριακίδου Κ., σύμφωνα με την οποία το 1992 επισκέφθηκε το σχολείο Βούλγαρος με τη σύζυγο του και φωτογραφήθηκε στους χώρους του σχολείου βεβαιώνοντας ότι υπήρξε μαθητής του κατά τη διάρκεια της Βουλγάρικης κατοχής
16/1/45 κοινοποιείται η απόλυση του κ. Αθανασιάδη15 και αναλαμβάνει διευθυντής ο κ. Ν. Μουρτζόπουλος, φοιτητής γεωπόνος.
23-1-45 γίνεται η πρώτη μεταπολεμική απογραφή από την οποία προκύπτει η κατάσταση λεηλασίας στην οποία παραλήφθηκε το σχολείο από τους κατακτητές . Από την σύγκριση με την αμέσως επόμενη απογραφή του 1948 προκύπτει ότι τα χρόνια που μεσολάβησαν έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια ανασύστασης του σχολείου. Μέσα στον Ιανουάριο του 1945 γίνονται 2 θεατρικές παραστάσεις από μαθητές στο Αττικόν. Κόβονται 1486 και οι εισπράξεις ανέρχονται σε 131.000 λεβα (οι δοσοληψίες εξακολουθούν να γίνονται με λεβα ). Αποφασίζεται να κατασκευαστούν 250 θρανία , να απολυμανθεί το κτήριο και να επισκευασθούν τα αποχωρητήρια . Προκείμενου να επιτευχθεί ο κύριος στόχος δηλαδή οι κατασκευή θρανίων συγκεντρώνεται ξυλεία ως εξής : από το καπνεργοστάσιο Αυστροελληνική 300 σανίδες , από το καπνεργοστάσιο Μιχαηλίδη 150 σανίδες , από το καταφύγιο του ταχυδρομείου 10 σανίδες , από το καταφύγιο Κοεν 10 σανίδες και από το πυροβολικό 5 μαδέρια των τεσσάρων μέτρων.
4-5-45 υποβάλει παραίτηση ο καθηγητής Αγαθάγγελος Τσαούσης μετέπειτα μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου. Θα γίνει δεκτή στις 17/8/46. Με την διαθήκη του ( 18-12-1957) όρισε πως οι τόκοι του ποσού που έχει κατατεθεί, από τον ίδιο, στην Εθνική Τράπεζα να δίνονται σε πτωχό αριστεύσαντα απόφοιτο των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, Πόντιο την καταγωγή, που έχει εισαχθεί και φοιτά σ' ένα από τα τμήματα των σχολών Φιλοσοφικής, Θεολογικής και Θετικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης
15-5-45 απολύεται ο επιστάτης Γ.Πίσπας που εργάζεται στο σχολείο από το 1935 λόγω οικονομικών δυσκολιών
17-10-45 πρώτη αναφορά σε συσσίτιο άπορων με την αγορά 30 κιλών κριθαριού και 30 κιλών πιτύρων. Οι μαθητές πληρώνουν εκπαιδευτικά τέλη ενώ αρκετά χρόνια αργότερα θα προστεθεί και ειδική εισφορά (1359/49) από την οποία απαλλάσσονται
" 1. οι προαχθέντες με άριστα 2. τα τεκνά φονευθέντων , εκτελεσθέντων ή εκλιπόντων κατά το κίνημα του 1944 και τον κατά των συμμοριτών αγώνα ,3. τα τεκνά πολυτέκνων".
25-9-46 εκδίδονται απολυτήρια μετά από εξέταση σε μαθητές " κατ' ιδίαν διδαχθέντες ". Εντύπωση προκαλούν οι λόγοι για τους οποίους δίνονται οι απαλλαγές (ατροφία, σκολίωση, ξηρά πλευρίτις, αδενοπάθεια,...). Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια αργότερα. Ο υποψήφιος έπρεπε να προσκομίσει "δικαιολογητικά" για τους λόγους που τον ανάγκασαν να μην παρακολουθήσει τα μαθήματα.
8-12-45 η πρώτη μαθητική απεργία
10-12-45 με την υπ. αριθ. Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας "... απαγορευέται εις τους μαθητάς να μετέχωσιν συλλόγων και οργανώσεων πολιτικών.." με βάση αυτή τη εγκύκλιο θα τιμωρηθούν στις 23-5-49 "...με 8 μέρες αποβολή οι μαθηταί Κaλαιτζίδης και Κουιρουκίδης γιατί έλαβαν μέρος στον αγώνα ΔΟΞΑ-ΑΡΗ..."
18-4-46 με την υπ. αριθ. πράξη του συλλόγου καθηγητων "..παρακαλείται ο Διευθυντής της Ούνρα όπως μεριμνήσει δια την χορήγησιν τροφίμων και ιματισμού για τους μαθητάς, διότι ως επί το πλείστον είναι γυμνοί και ανυπόδητοι διαμένουν δε εις υγρά και ανθυγιεινά δωμάτια..."
15 Γραπτή μαρτυρία του κ. Αχ. Λιθοξόπουλου συντ. δάσκαλου μαθητή τότε της Α΄ Γυμνασίου:
" Αμέσως μετά την απελευθέρωση από τα Βουλγάρικα στρατεύματα κατοχής ως Γυμνασιάρχης παρουσιάστηκε ο, καταγόμενος από τον Αγ. Αθανάσιο Δράμας ,Πολ. Αθανασιάδης (1914-1988) του Ιωάννου και της Μαργαρίτας πτυχιούχος τότε και αδιόριστος δάσκαλος......διαπιστώσαμε ότι ο επιθεωρητής κ. Εμμανουήλ ( είχε απολυθεί από την κυβέρνηση Μεταξά) κατεδίωκε απηνώς τον Π. Αθανασιάδη κυρίως για τα δεξιά του φρονήματα.... Τελικά πέτυχε να τον κλήση φυλακή και να τον περάσει Λαϊκό Δικαστήριο...".
21-3-46 αναλαμβάνει διευθυντής ο κ. Τοπάλης "..προαχθείς εκ της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.."
14-5-46 μαθητικό συλλαλητήριο "..δια την πλήρη αποκατάστασιν των εθνικών μας διεκδικήσεων..."
31-5-46 οι πρώτες γυμναστικές επιδείξεις , ενώ καθιερώνονατι σε ετήσια βάση λαμπαδηφορίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις που διεξάγονται όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στις αίθουσες ΑΤΤΙΚΟΝ και ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
22-1-47 η πρώτη απεργία καθηγητών. Δεν συμμετέχουν τέσσερις τους οποίους συγχαίρει εγγράφως η Νομαρχία.
22-4-47 συλλαμβάνεται στο σχολείο ο καθηγητής μαθηματικών κ. Δ. Κωνσταντόπουλος ο οποίος και τον Σεπτέμβριο του 47 εξακολουθεί να βρίσκεται στις φυλακές Επταπυργίου "....μετά από μία σκηνοθετημένη δίκη αγωνιστών του ΕΑΜ μαζί με τους Αχ. Βαγενά, Χρ. Νικολαιδη, Στ. Εμμανουήλ16...."
25-5-46 ο καθηγητής του σχολείου κ.Γλυκοφρύδης αποσπάται "...παρά τω γραφείω του Πρωθυπουργού..."
29-11-47 αποφασίζεται η δαπάνη 2.700.000 δρχ. "..δια τη αγοράν ομιλούσης κινηματογραφικής μηχανής...". Μέχρι τη δεκαετία του '60 χρησιμοποιείται αλλά στη συνέχεια χάνονται τα ίχνη της. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες την δανείσθηκαν αξιωματικοί του στρατού και έκτοτε δεν επιστράφηκε.
25-1-50 "..ο μάγειρας του συσσιτίου κ. Γρ. Κουγιουμτζής δεν επληρώθειουδόλως κατά τα παρελθόντα έτη 1948-1949..."
23-11-55 οι μαθητές διαδηλώνουν για την Κύπρο
20-5-60 πραγματοποιείται η πρώτη πολυήμερος εκδρομή "..προς την Νότιον Ελλάδα.."
21-4-67 "..κατά την 1ην διδακτικήν ώρα τα μαθήματα διεκόπησαν και επανελήφθησαν την 8ην Μαΐου με ομιλίαν του Διευθυντή περί του χαρακτήρος της Επαναστάσεως της 21/4/67."
11-3-68 κοινοποιείται εγγράφως η απόλυσης του Λυκειάρχη κ. Κουτρούμπα
18-10-75 οι πρώτες μαθητικές εκλογές
21-2-81 για πρώτη εφαρμόζεται η πενθήμερη λειτουργία του σχολείου
17-11-81 για πρώτη φορά ορίζεται αργία η 17 Νοεμβρίου (γιορτή Πολυτεχνείου).
16 Βασίλη Ιωακειμίδη ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΡΕΣ σελ.140,143
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
Ο χώρος αυτός με διαστάσεις 13.96 Χ 11.50 διαθέτει περίπου 100 καθίσματα - θρανία από τα οποία σήμερα μόνο 40 - 50 μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στην κάτω πλευρά του διαθέτει 2 μικρούς χώρους αποθηκευτικούς που εδώ και χρόνια χρησιμεύουν για την φύλαξη οργάνων Φυσικής - Χημείας. Οι δυο αυτοί χώροι επικοινωνούν με μια μαρμάρινη σκάλα με τους χώρους που υπάρχουν κάτω από το αμφιθέατρο. Στον τοίχο, καλυμμένος σήμερα από τον πίνακα, υπάρχει απαγωγός αερίων για την προστασία μαθητών - καθηγητών στην περίπτωση πειραμάτων χημείας. Όπως έχουμε ήδη προαναφέρει στο χώρο αυτό από την δεκαετία του 1940 υπήρχαν επιδιασκόπιο και ομιλούσα κινηματογραφική μηχανή. Και τα δυο σήμερα δεν υπάρχουν. Την περίοδο "1990-1991" κατασκευάστηκε το κεντρικό έδρανο - πάγκος πειραμάτων, τοποθετήθηκαν η ηχητική εγκατάσταση, το βίντεο και η τηλεόραση. Την ίδια χρονιά έγινε και η προσπάθεια να βρεθούν στις δημόσιες υπηρεσίες οι μήτρες των καθισμάτων που είναι από χυτοσίδηρο, προκειμένου να αντικατασταθούν τα σπασμένα και να συμπληρωθούν καινούργια. Η προσπάθεια δεν καρποφόρησε και έγινε παρέμβαση μόνο στα ξύλινα τμήματα. Τον Απρίλιο του 1994 με απόφαση του Νομάρχη κ. Μιχαλέ αντικαταστάθηκαν τα 150 καθίσματα, έγινε ηχητική εγκατάσταση και ηχομόνωση.Στις 13/6/91 ο σύλλογος των καθηγητών υπό τον διευθυντή κ. Θ. Τσαουσίδη αποφάσισε να το ονομάσει "Αμφιθέατρο Βασίλη Ξανθόπουλου" τιμώντας τον λαμπρό αυτόν επιστήμονα, που αποφοίτησε από το σχολείο μας και δολοφονήθηκε την ώρα που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης του οποίου ήταν καθηγητής. Την ανοιξη του 2013 με πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας τοποθετήθηκε ανάγλυφη προτομή του στην είσοδο του αμφιθεάτρου.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Το σχολείο από την έναρξη της λειτουργίας του διαθέτει βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζονταν ακριβώς πάνω από την κεντρική είσοδο. Λειτούργησε και σαν αναγνωστήριο, ενώ βρίσκουμε αναφορές ότι υπήρχε και βιβλιοθηκονόμος. Χαρακτηρίζεται σαν αξιόλογη αλλά καταστρέφεται ολοσχερώς κατά την κατοχή. Πολλά βιβλία καίονται στην αυλή και άλλα μεταφέρονται (κυρίως εγκυκλοπαίδειες) στη Βουλγαρία. Κάποια θα επιστραφούν μετά την κατοχή στις 18-10-46. Αρκετά βιβλία σώζονται από τους περιοίκους και θα επιστραφούν αργότερα. Στην πρώτη πάντως μετακατοχική απογραφή στις 23-1-45 δεν υπάρχει καμία αναφορά σε βιβλία. Από το στατιστικό δελτίο του Υπ. Εθν. Οικονομίας του 1946 προκύπτει ότι υπάρχουν 150 βιβλία ( προφανώς επιστραφέντα ). Μετά την ανάληψη της διεύθυνσης από τον κ. Τοπάλη (21-3-46) ξεκινάει συστηματική προσπάθεια ανασύστασης της βιβλιοθήκης. Στο σημείο αυτό παραθέτουμε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 13-3-48 στην Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ .1
" ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
1. Η Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Δράμας
Το Γυμνάσιο Δράμας, όπως γνωρίζουμε, δεν έχει μέχρι σήμερα μια κατάλληλη και χρήσιμη βιβλιοθήκη για να δώσει στην σπουδάζουσα νεολαία τα εφόδια μιας γενικότερης μόρφωσης. Ο μαθητής που θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις του πιο πέρα απ' αυτές που του παρέχουν τα σχολικά βιβλία ή επιθυμεί να λύσει τις απορίες του διαβάζοντας άγνωστα κείμενα, μπορεί να ικανοποιήσει τις παιδευτικές αυτές ανάγκες του όταν βρεθεί ανάμεσα σε μια αντιπροσωπευτική βιβλιοθήκη, όπου να υπάρχουν όλα τα κατάλληλα και ωφέλιμα βιβλία που του χρειάζονται. Η έλλειψη μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, και μάλιστα σ' αυτά τα χρόνια που το βιβλίο αντιπροσωπεύει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, δημιούργησε πολλά προβλήματα στην αρτιότερη και πληρέστερη μόρφωση των μαθητών του Γυμνασίου. Για τον λόγο αυτόν ο σεβαστός Γυμνασιάρχης Δ. Τοπάλης, αντιλήφθηκε ενωρίς το κενό που υπήρχε στην μορφωτική διαπαιδαγώγηση των μαθητών του και έστρεψε αποκλειστικά τις ενέργειες του στη δημιουργία Βιβλιοθήκης. Και ιδού το αποτέλεσμα. Ίδρυσε την Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου και την εφοδίασε με ένα μεγάλο μέρος από σημαντικά βιβλία, τα οποία έθεσε στη διάθεση της μαθητιώσας νεολαίας.
Προπολεμικά το Γυμνάσιο είχε αξιόλογη βιβλιοθήκη που ήταν και αναγνωστήριο. Η κατοχή και η επελθούσα διάλυση των υπηρεσιών και των ιδρυμάτων στην Δράμα, έφερε σαν αποτέλεσμα και την καταστροφή της Βιβλιοθήκης. Τα πολλά βιβλία της έχουν διαρπαγή από τους περιοίκους και άλλα έχουν καεί από τις αρχές κατοχής, ενώ πολλά επίσης έχουν μεταφερθεί στην Βουλγαρία. Ορισμένα από αυτά έχουν επιστραφεί με βάση την συναφθείσα συνθήκη ανακωχής. Τα βιβλία όμως που έχουν διαρπαγεί από τους περίοικους δεν έχουν επιστραφεί.... Και το πλέον φοβερό είναι ότι τα βιβλία αυτά καταστρέφονται στα χέρια των κατόχων, που αγνοούν την αξία τους, και μετατρέπονται σε χαρτοσακούλες και σε χαρτί περιτυλίγματος. Βέβαια τα βιβλία αυτά είτε όταν τα καταστρέφουν είτε όταν τα έχουν στα σπίτια τους, δεν έχουν καμία άξια και χρησιμότητα γι'αυτους, ενώ αν τα επιστρέψουν στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου, στην οποία άλλωστε και ανήκουν, αφενός μεν θα επιτελέσουν το καθήκον τους και θα είναι συνεπείς με τον νόμο και την συνείδηση τους, αφετέρου δε θα συντελέσουν με την χειρονομία τους αυτή στην ενίσχυση του αγαθοεργού σκοπού της μορφώσεως των παιδιών τους στο σημείο αυτό ερμηνεύουμε την παράκληση του σεβαστού μας Γυμνασιάρχη Τοπάλη προς τους κάτοικους της πόλεως μας , οι οποίοι κατέχουν τυχόν βιβλία της άλλοτε ανθούσας αυτής βιβλιοθήκης του γυμνασίου μας, να τα επιστρέψουν σ'αυτην και να είναι βέβαιοι πως η πράξη τους αυτή θα εκτιμηθεί ανάλογα από την κοινωνία, το γυμνάσιο και τους μαθητές της.
Οι νεοσυσταθείσα τώρα βιβλιοθήκη, απαύγασμα της θελήσεως και των πολύμηνων προσπαθειών του Γυμνασιάρχη και των καθηγητών του Γυμνασίου Δράμας, αποτελείται προς το παρόν από 200 τόμους βιβλίων, που αγοράστηκαν πρόσφατα και αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη του γραπτού λόγου (ποίηση, διήγημα ιστορία κ.α ). Το αποτέλεσμα αυτό κρίνεται από τον ίδιο τον Γυμνασιάρχη αρκετά ικανοποιητικό. Πόσο ωφελούν τα βιβλία αυτά και πόσο κινούν τον ζήλο και την δίψα των νεαρών μαθητών φαίνεται από το γεγονός ότι συρρέουν κάθε μέρα ομαδικά στην αίθουσα του αναγνωστηρίου για να προλάβουν να πιάσουν έγκαιρα μια θέση σ'αυτην . Σε ένα και μοναδικό απόγευμα αντιληφθήκαμε ότι πάνω από 90 μαθητές προσήλθαν στο αναγνωστήριο προκείμενου να διαβάσουν βιβλία της Βιβλιοθήκης. Προς το παρόν χρησιμοποιείτε και μια αίθουσα του κάτω ορόφου, ως αναγνωστήριο σ'αυτην συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα οι μαθητές και μελετούν συγγραφείς όλων των εποχών παλαιούς, νεότερους και σύγχρονους ακόμη. Πολλές φορές τους παρακολουθεί από κοντά ο Γυμνασιάρχης και τους δίνει τις ανάλογες οδηγίες, συμβουλές, και εξηγήσεις πάντοτε σαν καλός πνευματικός πατέρας των μαθητών του.
Οι προσπάθειες του σεβαστού Γυμνασιάρχη δεν εντοπίζονται μόνο στον τομέα αυτόν, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους, όπως λ.χ. με δικές του ενέργειες αγοράσθηκε και ένα μηχάνημα, που λέγεται Επιδιασκόπιο, με το οποίο ο καθηγητής του μαθήματος θα προβάλει εικόνες για την καλύτερη κατανόηση της διδασκαλίας του από τους μαθητές."
5-10-47 με την πράξη 9 η σχολ. επιτροπή αποφασίζει "....επειδή η βιβλιοθήκη του Γυμνασίου ουδέν αξιόλογον βιβλίον διαθέτει σήμερον πλην της Εγκυκλοπαίδειας και του δίτομου Λεξικού Κωνσταντινίδου και όχι μόνον οι μαθηταί αλλά και οι καθηγηταί δεν δύνανται ευχερώς να προμηθευθώσι τοιαύτα και επειδή φρονεί ότι συμφώνως και με τις απόψεις του Γυμνασιάρχου δέον να αρχίση να λειτουργεί η βιβλιοθήκη όπως και κατά τους προπολεμικούς χρόνους αποφασίζει το ποσόν των 2.000.000 του προυπολογισμού να αυξηθή εις το ποσόν των 7.000.000 δρχ."
Την τετραετία 1948-51 η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 700 βιβλία σχολικά και 550 εξωσχολικά. Παραχωρούνται κυρίως από: το Υπουργείο Παιδείας, την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του οίκου Ι. ΣΙΔΕΡΗ, τον κ. Φορμόζη διευθυντή της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Θες/νίκης (50 τόμοι) αλλά και από μεμονωμένους ιδιώτες. Μεταξύ άλλων υπάρχουν: 119βιβλία Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας,229 Ιστορικά, 183 Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, 93 Φιλοσοφίας, 117 Παιδαγωγικά, 28 Γλωσσολογίας, 6 Λεξικά κ.λ.π.
3-1-51 ο σύλλογος των καθηγητών διαπιστώνει "...ελλείψεις των μαθητών εις τα Νέα Ελληνικά λόγω ελλείψεως διδακτικού προσωπικού και μειώσεως των ωρών διδασκαλίας..." αποδίδει δε "..συν τοις αλλοίς εις το οικογενειακόν περιβάλον εν ώ επικρατεί γλωσσική αταξία δεδομένου ότι οι οικείοι των περισσοτέρων μαθητών λαλούσιν παραφθαρμένην Ελληνικήν γλώσσαν, πλείστοι δε και την Τουρκικήν..". Αποφασίζει λοιπόν η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο να παραμένει ανοικτή για τους μαθητές και τις απογευματινές ώρες προκειμένου οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την Ελληνική Λογοτεχνία.
Το 1954, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο υπάρχουν 2614 τόμοι
Το 1958 βρίσκουμε εκτός των άλλων 26 βιβλία μεταφρασμένα από ξένη γλώσσα, 270 θετικών επιστημών, 130 ξενόγλωσσα από την Αμερικάνικη Αποστολή, 729 περιοδικά, 379 εκδόσεις της σειράς OXFORD,12 τόμους Εκπαιδευτικής Νομοθεσίας.
Από το 1963-64 δεν ξαναεμφανίζονται στην βιβλιοθήκη τα βιβλία του οργανισμού αφού με απόφαση της κυβέρνησης μοιράζονται δωρεάν.
Και ενώ η διαδικασία εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης συνεχίζεται για τρίτη δεκαετία θα υποστεί σοβαρό πλήγμα από την 21-4-1967 και πέρα, αφού η δικτατορία θα επιβάλει εγγράφως απαγορεύσεις και καταστροφές βιβλίων.2 Με το έγγραφο αυτό "εκκαθαρίζονται" 113 βιβλία Ιστορικά, 19 Φιλοσοφικά, 6 Εγκυκλοπαίδειες, 2 Γλωσσικά, 62 Μαρξιστικά, 36 Κομματικά, 184 Λογοτεχνικά, 12 Πολιτικά, 72 εκδιδόμενα στο εξωτερικό, 58 Φιλοκινεζικά, 59 διάφορα, 10 Περιοδικά, 14 έντυπα οργανώσεων, 63 Εφημερίδες, 7 έντυπα Αντιηγετικά κ.λ.π.
Ένα δεύτερο κτύπημα για την ιστορική βιβλιοθήκη είναι η κατάργηση τη αυτόνομης αίθουσας για την κάλυψη αναγκών σε αίθουσες διδασκαλίας. Έτσι τα βιβλία διασκορπίζονται σε βιβλιοθήκες διαφόρων γραφείων και στοιβάζονται ακόμη και σε χαρτοκιβώτια. Σαν δανειστική παρά τις προσπάθειες μεμονωμένων εκπαιδευτικών σχεδόν παύει να λειτουργεί. Από το 1970 το εξατάξιο γυμνάσιο μετατρέπεται σε τριτάξιο Γυμνάσιο και τριτάξιο Λύκειο. Ως εκ τούτου τα βιβλία μοιράζονται στα 2 σχολεία. Ο κύριος όγκος των περίπου 2000 βιβλίων του λυκείου βρίσκονται στο γραφείο καθηγητών και σε ένα μικρό γραφείο του 1ου ορόφου. Παρ' όλα αυτά η βιβλιοθήκη εξακολουθεί να εμπλουτίζεται με χρήματα του σχολείου και του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Από το 1999 λειτουργεί οργανωμένη αίθουσα βιβλιοθήκης στο ισόγειο στη Δυτική πτέρυγα με 6000 καινούργια βιβλία, 2 υπολογιστές, φωτοτυπικό μηχάνημα σύγχρονο στερεοφωνικό συγκρότημα, τηλεόραση, video κ.λ.π. Εγκαταστάθηκε σε αίθουσα του σχολείου στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος κατασκευής 500 σχολ. βιβλιοθηκών στην Ελλάδα. Από το 2002 θα λειτουργήσει καινούργια αυτόνομη βιβλιοθήκη σε διώροφο κτίριο που θα κατασκευασθεί στον αύλιο χώρο με χρήματα της Περιφέρειας και της Νομαρχίας Δραμας.
Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες της βιβλιοθήκης μας στην διεύθυνση http://1lyk-dramas.dra.sch.gr/new/index.php/i-vivliothiki
1 ΔΡΑΜΙΝΑ ΧΡΟΝΙΚΑ σελ.211
2 2ον Ε.Γραφείον: "Εχομεν την τιμήν να διαβιβάσωμεν συννημένως κατάστασιν εμφαίνουσα τα Κομμουνιστικά ή Φιλοκομμουνιστικά και επικίνδυνα δια το ήθος της νεότητος βιβλία, συγγράματα, και εντύπους διατριβάς πός διευκόλυνσιν του έργου της εκκαθαρίσεως των σχολικών βιβλιοθηκών"
Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Διευθυντή του σχολείου 1933-1940 κ. Στ. Θεριανού και μας τις παραχώρησε η κόρη του Σοφία.