Κατακουζηνού 12, Δράμα, 66131 2521032482, 2521032102

Ιστορία

Το 1ο Λύκειο Δράμας είναι συνυφασμένο με την τοπική ιστορία, αποτελεί σημείο αναφοράς στη δραμινή κοινωνία ως το σχολείο «αρρένων», και με την εκπαιδευτική ιστορία της χώρας, καθώς πρωτοδέχτηκε μαθητές το 1935. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται μαζί με το 1ο Γυμνάσιο έχει ανακηρυχτεί μνημείο

Σκοπός μας είναι με την καθημερινή λειτουργία να συνεχιστεί η προσφορά στην τοπική κοινωνία με την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και στην επιστημονική κοινότητα με την είσοδο αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και να αναδεικνύεται η μορφωτική και ιστορική διάσταση του Σχολείου.

Η ιστορία του σχολείου σε φωτογραφίες
Η ιστορία του σχολείου σε φωτογραφίες
Βασίλης Ξανθόπουλος
Βασίλης Ξανθόπουλος

Η ιστορία του σχολείου

Το επιβλητικό κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων είναι κτισμένο στο ΒΔ άκρο της πόλης της Δράμας, στο τέρμα της οδού Μητρ. Χρυσοστόμου. Η ευρύτερη περιοχή, όταν άρχισε η κατασκευή του σχολείου, ήταν αμπελώνες και φυσικά το πιο μακρινό σημείο από το κέντρο της πόλης, στους πρόποδες του Κορυλόβου, όπως έλεγαν οι παλιότεροι.

Το οικόπεδο συνολικού εμβαδού (172,80 X 115,20) 19.906,56 τ.μ., ανήκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία διαχειριζόταν η Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία Δράμας. Στις 17 Αυγούστου 1959 αποφασίσθηκε η μεταβίβαση της κυριότητας του οικοπέδου στο Ταμείο Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Δράμας .

Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται γύρω στο 1927-28 και αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες διδακτήρια που κατασκευάσθηκαν στην τετραετία της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου, δηλ 1928-32.

Το κτίσιμο του μεγαλοπρεπούς σχολείου δεν ήταν μόνο θέμα πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και απαίτηση της Δραμινής κοινωνίας. Οι πολίτες της Δράμας σε κάθε ευκαιρία ζητούσαν καινούργιο σχολείο. Το αυτό έπραξαν και στις 10 Μάιου 1921 διοργανώνοντας πάνδημο συλλαλητήριο στην πλατεία της Ελευθερίας, απαιτώντας τη λειτουργία Γυμνασίου. Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος οι τοπικές αρχές, ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος Μάγνης, πλήθος κόσμου και οι μαθητές του τότε Ημιγυμνασίου. Η έναρξη λειτουργίας του πλήρους εξατάξιου γυμνασίου ήταν μία λύση ,αλλά δεν ήταν αυτό που ζητούσαν οι Δραμινοί. Οι Δραμινοί ζητούσαν και ένα κτίριο όπου θα μπορούσαν να φοιτούν με αξιοπρέπεια οι μαθητές. Το κτίριο αυτό θεμελιώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1928 ημέρα Κυριακή. Ονομάστηκε Αρρένων Δράμας και κοσμεί με την παρουσία του την πόλη της Δράμας μέχρι  τις μέρες μας (Βιβλιοθήκη 1ου Γενικού Λυκείου, 2010)

konkarda arrenon lightΤο Γυμνάσιο Δράμας (1928-32) κατασκευάζεται σε νεοβυζαντινό στυλ. Είναι  ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της Βόρειας Ελλάδας, σε σχέδια του Γ. Πάντζαρη. Πρόκειται για επιβλητικό διώροφο κτίριο, κυρίαρχο γνώρισμα του οποίου, τόσο στην κάτοψη όσο και στις όψεις, είναι η συμμετρία. Η κατασκευή αναπτύσσεται σε δύο στάθμες, υπερυψωμένο ισόγειο και όροφο

Το οικοδόμημα, που σχηματίζει σχήμα Τ σε κάτοψη, στεγάζει ευρύτατο προθάλαμο με κεντρικό κλιμακοστάσιο ανόδου στον όροφο, δεκαέξι αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη και βοηθητικά κλιμακοστάσια στην επιμήκη πτέρυγά του. Ένα ευρύχωρο αμφιθέατρο φυσικής-χημείας σχηματίζεται στην εγκάρσια πτέρυγα του συγκροτήματος.  

Το 1937 πραγματοποιήθηκε στο κτίριο η Α΄ Γεωργική Έκθεση Δράμας, ενώ τον επόμενο χρόνο λειτούργησε σε αυτό η Σχολή Μέσης Εκπαιδεύσεως. Μεταπολεμικά στο κτίριο στεγάστηκε το γνωστό Γυμνάσιο Αρρένων και σήμερα λειτουργεί σε αυτό το 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης.  (Αντωνίου Α., 2010)

Το 2008 ανακυρήχθηκε ως μνημείο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1γ, του ν. 3028/2002 διότι αποτελεί κτίριο με μνημιώδη χαρακτήρα που ακολουθεί τις γενικές αρχές του μοντέρνου κινήματος και διαθέτει στοιχεία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής με αποτέλεσμα να είναι κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία. (ΦΕΚ τ.154/22-4-2008). 

Με τον σύνδεσμο της εικόνας οδηγείστε στην ενημέρωση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση του σχολείου. Το πρόγραμμα και τους...

Εδώ μπορείτε να συνδεθείτε με την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα e-me. Μπορείτε να μπείτε στην τάξη σας (σε αυτήν που σας...

 Στον σύνδεσμο αυτό μπορείτε να βρείτε το υλικό των μαθημάτων στην έξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση απο τους καθηγητές...

Ambassadors

© Dimitri Messinis Videography 2020&

sto perasma tou xronou

Με την ματιά των άλλων.....

library external foto 1080

Η σχολική βιβλιοθήκη

trapeza theor mathimatwn logo h gonia tis viologiasdimitriadis_blog.pngkampantais moodle