Κατακουζηνού 12, Δράμα, 66131 2521032482, 2521032102

Η βιβλιοθήκη λειτούργησε από το 1999 σε οργανωμένη αίθουσα στο ισόγειο στη δυτική πτέρυγα του σχολείου (Δείτε το "σχεδιάγραμα" του σχολείου). Ο χώρος ήταν κλιματιζόμενος. Εγκαταστάθηκε στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος κατασκευής 500 σχολικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα.

Από τον Μαϊο του 2003 λειτουργεί καινούρια αυτόνομη βιβλιοθήκη σε "διώροφο κτίριο"που κατασκευάστηκε στον αύλιο χώρο με χρήματα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης και της Νομαρχίας Δραμας στα πλάισια προγράμματος επαναλειτουργίας της ιστορικής Βιβλιοθήκης του σχολείου. Εκτός απο τους δύο ορόφους (συνολικά 300 τμ περίπου) που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης, ο υπόγειος χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να χρησιμοποιηθεί απο τους καθηγητές Φυσικής αγωγής. Ήδη τοποθετήθηκαν τρία τραπέζια επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

vivliothiki11

Ο εξοπλισμός της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει:

1. Δίκτυο πέντε (5) ηλεκτρονικών υπολογιστών
2. Εκτυπωτή Laser έγχρωμο, σκάνερ και Web κάμερα
3. Φωτοτυπικό μηχάνημα
4. Στερεοφωνικό συγκρότημα
5. 2 Τηλεόρασεις με 2 βίντεο και 2dvdplayer
6. 2 Βιντεοπροβολείς

 

Το σχολείο από την έναρξη της λειτουργίας του (1935) διέθετε βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζονταν ακριβώς πάνω από την κεντρική είσοδο. Λειτούργησε και σαν αναγνωστήριο, ενώ βρίσκουμε αναφορές ότι υπήρχε και βιβλιοθηκονόμος. Χαρακτηρίζεται σαν αξιόλογη αλλά καταστρέφεται ολοσχερώς κατά την κατοχή. Πολλά βιβλία καίονται στην αυλή και άλλα μεταφέρονται (κυρίως εγκυκλοπαίδειες) στη Βουλγαρία. Κάποια θα επιστραφούν μετά την κατοχή στις 18-10-46. Αρκετά βιβλία σώζονται από τους περιοίκους και θα επιστραφούν αργότερα. Στην πρώτη πάντως μετακατοχική απογραφή στις 23-1-45 δεν υπάρχει καμία αναφορά σε βιβλία. Από το στατιστικό δελτίο του Υπ. Εθν. Οικονομίας του 1946 προκύπτει ότι υπάρχουν 150 βιβλία ( προφανώς επιστραφέντα). Μετά την ανάληψη της διεύθυνσης από τον κ. Τοπάλη (21-3-46) ξεκινάει συστηματική προσπάθεια ανασύστασης της βιβλιοθήκης. Στο σημείο αυτό παραθέτουμε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 13-3-48 στην Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ .

1. Η Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Δράμας

Το Γυμνάσιο Δράμας, όπως γνωρίζουμε, δεν έχει μέχρι σήμερα μια κατάλληλη και χρήσιμη βιβλιοθήκη για να δώσει στην σπουδάζουσα νεολαία τα εφόδια μιας γενικότερης μόρφωσης. Ο μαθητής που θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις του πιο πέρα απ' αυτές που του παρέχουν τα σχολικά βιβλία ή επιθυμεί να λύσει τις απορίες του διαβάζοντας άγνωστα κείμενα, μπορεί να ικανοποιήσει τις παιδευτικές αυτές ανάγκες του όταν βρεθεί ανάμεσα σε μια αντιπροσωπευτική βιβλιοθήκη, όπου να υπάρχουν όλα τα κατάλληλα και ωφέλιμα βιβλία που του χρειάζονται. Η έλλειψη μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, και μάλιστα σ' αυτά τα χρόνια που το βιβλίο αντιπροσωπεύει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, δημιούργησε πολλά προβλήματα στην αρτιότερη και πληρέστερη μόρφωση των μαθητών του Γυμνασίου. Για τον λόγο αυτόν ο σεβαστός Γυμνασιάρχης Δ. Τοπάλης, αντιλήφθηκε ενωρίς το κενό που υπήρχε στην μορφωτική διαπαιδαγώγηση των μαθητών του και έστρεψε αποκλειστικά τις ενέργειες του στη δημιουργία Βιβλιοθήκης. Και ιδού το αποτέλεσμα. Ίδρυσε την Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου και την εφοδίασε με ένα μεγάλο μέρος από σημαντικά βιβλία, τα οποία έθεσε στη διάθεση της μαθητιώσας νεολαίας.

Προπολεμικά το Γυμνάσιο είχε αξιόλογη βιβλιοθήκη που ήταν και αναγνωστήριο. Η κατοχή και η επελθούσα διάλυση των υπηρεσιών και των ιδρυμάτων στην Δράμα, έφερε σαν αποτέλεσμα και την καταστροφή της Βιβλιοθήκης. Τα πολλά βιβλία της έχουν διαρπαγή από τους περιοίκους και άλλα έχουν καεί από τις αρχές κατοχής, ενώ πολλά επίσης έχουν μεταφερθεί στην Βουλγαρία. Ορισμένα από αυτά έχουν επιστραφεί με βάση την συναφθείσα συνθήκη ανακωχής. Τα βιβλία όμως που έχουν διαρπαγεί από τους περίοικους δεν έχουν επιστραφεί.... Και το πλέον φοβερό είναι ότι τα βιβλία αυτά καταστρέφονται στα χέρια των κατόχων, που αγνοούν την αξία τους, και μετατρέπονται σε χαρτοσακούλες και σε χαρτί περιτυλίγματος. Βέβαια τα βιβλία αυτά είτε όταν τα καταστρέφουν είτε όταν τα έχουν στα σπίτια τους, δεν έχουν καμία άξια και χρησιμότητα γι'αυτους, ενώ αν τα επιστρέψουν στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου, στην οποία άλλωστε και ανήκουν, αφενός μεν θα επιτελέσουν το καθήκον τους και θα είναι συνεπείς με τον νόμο και την συνείδηση τους, αφετέρου δε θα συντελέσουν με την χειρονομία τους αυτή στην ενίσχυση του αγαθοεργού σκοπού της μορφώσεως των παιδιών τους στο σημείο αυτό ερμηνεύουμε την παράκληση του σεβαστού μας Γυμνασιάρχη Τοπάλη προς τους κάτοικους της πόλεως μας , οι οποίοι κατέχουν τυχόν βιβλία της άλλοτε ανθούσας αυτής βιβλιοθήκης του γυμνασίου μας, να τα επιστρέψουν σ'αυτην και να είναι βέβαιοι πως η πράξη τους αυτή θα εκτιμηθεί ανάλογα από την κοινωνία, το γυμνάσιο και τους μαθητές της .

Οι νεοσυσταθείσα τώρα βιβλιοθήκη, απαύγασμα της θελήσεως και των πολύμηνων προσπαθειών του Γυμνασιάρχη και των καθηγητών του Γυμνασίου Δράμας, αποτελείται προς το παρόν από 200 τόμους βιβλίων, που αγοράστηκαν πρόσφατα και αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη του γραπτού λόγου (ποίηση, διήγημα ιστορία κ.α ). Το αποτέλεσμα αυτό κρίνεται από τον ίδιο τον Γυμνασιάρχη αρκετά ικανοποιητικό. Πόσο ωφελούν τα βιβλία αυτά και πόσο κινούν τον ζήλο και την δίψα των νεαρών μαθητών φαίνεται από το γεγονός ότι συρρέουν κάθε μέρα ομαδικά στην αίθουσα του αναγνωστηρίου για να προλάβουν να πιάσουν έγκαιρα μια θέση σ'αυτην . Σε ένα και μοναδικό απόγευμα αντιληφθήκαμε ότι πάνω από 90 μαθητές προσήλθαν στο αναγνωστήριο προκείμενου να διαβάσουν βιβλία της Βιβλιοθήκης. Προς το παρόν χρησιμοποιείτε και μια αίθουσα του κάτω ορόφου, ως αναγνωστήριο σ'αυτην συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα οι μαθητές και μελετούν συγγραφείς όλων των εποχών παλαιούς, νεότερους και σύγχρονους ακόμη. Πολλές φορές τους παρακολουθεί από κοντά ο Γυμνασιάρχης και τους δίνει τις ανάλογες οδηγίες, συμβουλές, και εξηγήσεις πάντοτε σαν καλός πνευματικός πατέρας των μαθητών του.