Η υπερκατανάλωση είναι... μεταδοτική!

Η υπερκατανάλωση είναι... μεταδοτική!

Καρατησίδου Β. Γ2Γ

Σύμφωνα με επιστήμονες ο ιός της Γρίπης μεταδίδεται με την επιδείνωση του καιρού ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τι συμβαίνει όμως με μια άλλη «ασθένεια» μου μαστίζει τη σημερινή κοινωνία, είναι μεταδοτική, κυριαρχεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση τις περιόδους των εκπτώσεων; Η αγάπη των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων για κατανάλωση είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που καρτερεί στις μέρες μας.

Η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην λανθασμένη χρήση των εσόδων τους, το γέμισμα των ντουλαπιών τους και γενικότερα του προσωπικού τους χώρου με άχρηστα αντικείμενα, η αγορά των οποίων έχει ως αποτέλεσμα την παραμέληση των βασικών τους αναγκών.

Μια ντουλάπα γεμάτη ρούχα, ένα δωμάτιο διακοσμημένο σύμφωνα με το γούστο μας και ένα ψυγείο «τιγκαρισμένο» με αρεστά και μη φαγητά. Σας θυμίζει κάτι; Έχοντας αφθονία στα απαραίτητα ζητάμε για περισσότερα όλα όσα έχει ο διπλανός μας και όχι εμείς. Με αυτό τον τρόπο παραμελούμε την ανάγκη για αποταμίευση και παραλληλίζουμε την υπερκατανάλωση με την ευτυχία.

Και τι μ' αυτό; Δεν θα ψωνίζουμε φοβούμενοι μήπως πέσουμε θύματα αυτής της σύγχρονης «ασθένειας»; Θα βάζουμε όρια στις αγορές μας; Και αν έχουμε «ερωτευτεί» ένα προϊόν απλώς θα το παραμελούμε; Μερικές φορές οι υπερβολικές αγορές έχουν οδηγήσει σε υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών με αποτέλεσμα την διάλυση της ζωής ορισμένων ανθρώπων εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής τους.

Αν ανοίξουμε την ντουλάπα του δωματίου μας σίγουρα θα ανακαλύψουμε πολλά ρούχα ή παιχνίδια τα οποία θα αναρωτηθούμε γιατί αγοράσαμε όταν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα σε κάτι πολύ πιο χρήσιμο... Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να σταματήσουμε να δικαιολογούμε τις αγορές μας λέγοντας πως μας κάνουν χαρούμενους και να ψάξουμε την ευτυχία σε άλλες όμορφες πτυχές τις ζωής.