Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

      Ένα βιβλίο που αγαπώ πολύ. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας δώδεκα (12) ετών και άνω. Είναι ένα βιβλίο, το οποίο αναφέρεται σε ένα κοριτσάκι που σε λίγο καιρό θα κλείσει τα δεκατρία και έμενε με τους γονείς της στην Ελλάδα, μέχρι που αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Γερμανία. Η Κωνσταντίνα, όμως, επειδή είχε πρόβλημα με τα βρογχικά της και επιπλέον οι γονείς της χώρισαν και αγαπιούνταν πολύ, την έστειλαν στην Ελλάδα, μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Έτσι η Κωνσταντίνα αναγκάστηκε να μείνει με  την γιαγιά της, με την οποία δεν είχαν πολύ καλές σχέσεις.

     Η Κωνσταντίνα ξεκίνησε κακονικά στο σχολείο και εκεί αν και πολλά παιδιά της έδειξαν ενδιαφέρον αυτή τα απέφευγε. Κάποια μέρα όμως, την πλησίασε ένα αγόρι, ο Λουμίνης-ήταν και αυτός από τη Γερμανία.

   Τότε άρχισε και η μεγάλη ιστορία της ζωής της. Έμπλεξε με ουσίες. Τα λεγόμενα ναρκωτικά! Από τότε έπαψε να ακούει  τη γιαγιά της, άρχισε να της λέει ψέματα και να κάνει απερίσκεπτα πράγματα-όπως το να κόψει τα μαλλιά της.

   Άραγε, αυτή η νέα συμπεριφορά της θα την οδηγήσει σε ασφαλή δρόμο?

     Την περιέργεια στο παραπάνω ερώτημα θα σας διώξει η επιθυμία για μελέτη ενός τέτοιου βιβλίου με κοινωνικό περιεχόμενο. Συστήνεται ανεπιφύλακτα, κατά την κρίση μας, για διαφορετικούς λόγους. Αρχικά, μπορεί κανείς να κατανοήσει πλήρως τη μεταβολή στην ψυχολογία και στον τρόπο σκέψης των νέων, πριν και μετά τη διάλυση της οικογενειακής εστίας, με τη λήψη διαζυγίου. Ακόμη, μπορεί κανείς πιο εύκολα να αισθανθεί το φόβο, τις ενοχές και την περιέργεια νέων ανθρώπων που οδηγούνται σε σκοτεινά  μονοπάτια, αυτά των ναρκωτικών, θεωρώντας ότι αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα τους, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί αδιέξοδο.

      Γνωρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια τα διαζύγια αυξάνονται ακόμη και στη χώρα μας, καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη τις κοινωνικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου. Αυτό σημαίνει δηλαδή, ότι η γνωστή ως πυρηνική οικογένεια κλονίζεται, γι'αυτό και καταλήγει στη   διάσπαση και μετέπειτα στο τυπικό μέρος του διαζυγίου των γονέων. Το παιδί ή τα παιδιά λοιπόν, όταν υπάρχουν είναι

   αναγκασμένα να ζουν σε μονογονεϊκή οικογένεια. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, βασισμένη σε νέα δεδομένα, γιατί το παιδί νιώθει διχασμένο.

      Μια σκηνή του βιβλίου που επιβεβαιώνει τα παραπάνω είναι αυτή όπου η πρωταγωνίστρια του βιβλίου αυτού μαθαίνει για την απόφαση των γονέων της

   να χωρίσουν. Η ειρωνεία της σκηνής είναι πως το μαθαίνει στο μέρος όπου συνήθιζε να πηγαίνει με τον πατέρα της και του αποκαλύπτει όλα της τα μυστικά και αυτό την κάνει να μισήσει εκείνο το μέρος. Τέλος, η αντίδραση της στο γεγονός του χωρισμού είναι άσχημη και καθοριστική για την εξέλιξη της πλοκής.