Νέα αποκτήματα 2010-2011

1. Ο ΘΕΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝ-ΑΛ.ΖΕΗ - ΚΕΔΡΟΣ

Η Ειρήνη και ο Γιάννης, δυο αδερφάκια, κάνουν ένα σωρό κουβέντες για ό,τι παράξενο τους συμβαίνει με ένα πάνινο γαϊδουράκι που έχει στο στήθος του ένα φερμουάρ κι αν το ανοίξεις, βρίσκεις μια κόκκινη καραμέλα: την καρδιά του. Η ζωή στην προσφυγιά ιδωμένη μέσα από παιδικά μάτια. Αφηγητής το πάνινο γαϊδουράκι των παιδιών.

2. Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥ - ΑΛ.ΖΕΗ-ΚΕΔΡΟΣ

Ένας αλλιώτικος παππούς κι ένας δεκάχρονος εγγονός, ο Αντώνης.  Ο παππούς, συνταξιούχος ηθοποιός, γύρω στα ογδόντα, πληθωρικός σε συναισθήματα, γνώσεις κι εμπειρίες και με ιδιαίτερες συνήθειες, εξάπτει τη φαντασία του Αντώνη με τις ιστορίες που του αφηγείται από τη ζωή του.  Όλα αυτά  του Αντώνη του φαίνονται τόσο υπερβολικά και απίστευτα που αναρωτιέται:  αλήθεια, ψέματα; Γνωρίζοντας όλο και περισσότερο τον παππού του μέσα από τις αφηγήσεις του και τη συμπεριφορά του, ο Αντώνης βαδίζει σ' ένα δρόμο αυτογνωσίας και ωρίμανσης καταλήγοντας να γίνει θαυμαστής του, όχι μόνο εξαιτίας της φυσικής τους σχέσης, αλλά γιατί ο παππούς αποτελεί αξιοθαύμαστο πρότυπο. Μια τρυφερή σχέση παππού και εγγονού με φόντο τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου μέσα από τα γεγονότα αναδεικνύεται η προσπάθεια του αγοριού να κατανοήσει τον παππού και να τον κάνει να νιώθει περήφανος για κείνον.

3. ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1838-1845 - J. SKENE

4. Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ - 2τ.

5. Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο τόμος διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από τρία εισαγωγικά κεφάλαια, εκ των οποίων το πρώτο δίνει ιστορικές πληροφορίες για την Οθωμανική αυτοκρατορία γενικά αλλά και για τον ελλαδικό χώρο ειδικά, ενώ τα επόμενα αναφέρονται στα χαρακτηριστικά της οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. [...]
Το κεφάλαιο της οθωμανικής αρχιτεκτονικής εισάγει ουσιαστικά τον αναγνώστη στο κύριο, δεύτερο, μέρος όπου περιγράφονται τα μνημεία ανά γεωγραφική περιοχή. Σε αρκετές περιπτώσεις προτάσσεται ένα κατατοπιστικό σημείωμα για τις πόλεις στις οποίες αυτά βρίσκονται, και τη συγκρότησή τους κατά την Οθωμανική περίοδο. Πολύτιμος αρωγός στο οδοιπορικό αυτό ο Οθωμανός περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί, ο οποίος κατά τον 17ο αιώνα ταξίδεψε στις πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και μας έδωσε την περιγραφή πολλών μνημείων. Όσο κι αν η μαρτυρία του έχει θεωρηθεί υπερβολική ή μη ακριβής σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως αποτελεί πλούσια δεξαμενή πληροφοριών, η οποία σε συνδυασμό με άλλες πηγές, ιστορικές, αρχειακές, αρχαιολογικές κ.λ.π., μας βοηθά στην ταύτιση και χρονολόγηση μνημείων.
Ο τόμος κλείνει με ένα χρονολόγιο, ένα γλωσσάρι για τους αρχιτεκτονικούς κυρίως όρους που χρησιμοποιούνται στο κείμενο και πιθανόν να δυσκολέψουν τον μη ειδικό αναγνώστη, και, τέλος, με την παράθεση της βιβλιογραφίας. ....

6. ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ - ΕΥΑ ΚΙΟΥΡΙ-ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Η βιογραφία αυτή είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο που περιγράφει τη ζωή και το έργο των Μαρία και Πιέρ Κιουρί, το ζευγάρι που ανακάλυψε την ύπαρξη του ραδίου.

Βήμα-βήμα η συγγραφεύς ακολουθεί τη Μαρία στα πρώτα της μαθητικά χρόνια στην καταπιεσμένη, από τους Τσάρους, Πολωνία του 1873, μετά την φυγή της για να σπουδάσει στο Παρίσι, όπου έζησε απομονωμένη σε διάφορες φτηνές σοφίτες, τη γνωριμία και τον γάμο της με τον φυσικό Πιέρ Κιουρί, τα πειράματά τους, την ανακάλυψη "ενός νέου μαγικού στοιχείου" του ραδίου και αργότερα της ραδιενέργειας.

Η ζωή δεν σταματάει εκεί, συνεχίζεται μέσα απο τις χαρές και οδύνες του ζευγαριού, μέσα απο τον ξαφνικό θάνατο του Πιέρ απο τροχαίο, τα χρόνια οδύνης της μοναχικής πλέον Μαρίας που έχει αφιερώσει την ύπαρξή της στην επιστήμη αλλά και στην οικογένειά της, την προσφορά της στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο όπου δημιουργεί κινητές μονάδες ραδιενεργών ακτίνων και πηγαίνει απο νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την βοήθεια γιατρών και τραυματιών, στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Οι διακρίσεις, η διεθνής αναγνώριση έρχονται και τη συνοδεύουν μέχρι το θάνατό της - απο τη ραδιενέργεια - το 1934.

Η συγγραφεύς, Εύα Κιουρί κόρη της Μαρίας, δίνει μία πιό προσωπική αφήγηση και γνώμη για τη ζωή της μητέρας της που τόσο θαυμάζει. Πέρα απο την περιγραφή των ξερών γεγονότων συμπεριλαμβάνει την προσωπική αλληλογραφία της μητέρας της πρός την οικογένειά της, τις φίλες της που ζούν στην Πολωνία, αλλά και άλλους νέους φίλους, όπου ξεδιπλώνεται η προσωπικότητα της Μ. Κιουρί, μία γυναίκας ντροπαλής, αναλλοίωτης απο τις τόσες δάφνες που τις χάρισαν, σε ένα πολύ απλό άνθρωπο.

Επίσης έχει απαλήψει τους επιστημονικούς όρους και έχει φροντίσει να δώσει μία απλοποιημένη μορφή στις ανακαλύψεις των Κιουρί, ώστε να γίνει καταννοητό σε όλους το μέγεθος της ανακάλυψής τους.

7. THINK GREEN - Α. ΜΑΡΤΙΝΟΥ-ΦΕΡΕΝΙΚΗ

"Κοιτάξτε βαθιά μέσα στη Φύση και θα καταλάβετε τα πάντα" (Άλμπερτ Αϊνστάιν).
Ο Πράσινος Οδηγός προσφέρει απλές και εύκολες συμβουλές "καθημερινής χρήσης" που αποτελούν το πρώτο βήμα για την προστασία του πλανήτη μας. Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινά από τον καθένα από εμάς. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και στις συνήθειες μας αρκούν για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη κοινωνία. Μια κοινωνία, δηλαδή, που υποστηρίζει ταυτόχρονα το περιβάλλον της και τους ανθρώπους της. [...]

8. ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Γ.ΤΣΟΥΜΗΣ-STUDIO PRESS

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι θεοί και θεές προστάτευαν τα δάση (δέντρα, ζώα, πουλιά), αλλά αυτό ίσχυε μόνο σε ιερά άλση. Σε άλλες περιοχές τα δάση καταστρέφονταν με υλοτομίες, βοσκή και πυρκαγιές. Το ξύλο ήταν μοναδικό υλικό για πολλές χρήσεις (και πλοία), η κτηνοτροφία παράγοντας επιβίωσης και οι πυρκαγιές ανεξέλεγκτες. Σε πολυάνθρωπες περιοχές η καταστροφή των δασών και η συνακόλουθη υποβάθμιση του περιβάλλοντος ήταν έντονη. Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση του Πλάτωνα ότι στα βουνά της Αττικής οι βράχοι προβάλλουν «ιός νοσήσαντος σώματος οστά». Ο Όμηρος αναφέρει δάση, αποδάσωση (και στην Ιθάκη), βοσκή, εκτεταμένη χρήση ξύλου και πυρκαγιές (στην Ιλιάδα). Υποβάθμιση του περιβάλλοντος υπήρχε στην ύπαιθρο αλλά και σε χώρους εργασίας και οικισμούς. Η καταστροφή των δασών ήταν ένα τίμημα για την επιβίωση και την ανάπτυξη πολιτισμών στην περιοχή της Μεσογείου. Ο Θεόφραστος είναι ο πρώτος μελετητής του ξύλου ως προϊόντος των δασών και υλικού. Η χλωρίδα και η πανίδα της Δυτικής Μακεδονίας, σε προϊστορικά (μέχρι 120.000.000) χρόνια, ήταν πολύ διαφορετική (δέντρα ως 120 μέτρα ψηλά, ελέφαντες, ιπποπόταμοι) και βρέθηκε πέτρινο τσεκούρι με λαβή ηλικίας 100.000 χρόνων. Συνέπειες της διαχρονικής αποδάσωσης υπάρχουν σήμερα (γυμνά βουνά, διάβρωση, χείμαρροι, πλημμύρες) και αναδάσωση ουσιαστικά δεν γίνεται.

9. ΟΙ ΕΠΤΑ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ - Μ.ΣΑΙΚΣ-ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Το 1994 ο καθηγητής Μπράιαν Σάικς, αυθεντία στο DNA και στην ανθρώπινη εξέλιξη, κλήθηκε να εξετάσει τα παγωμένα απομεινάρια ενός άντρα που είχε παγιδευτεί σ' έναν παγετώνα στη Βόρεια Ιταλία πριν από 5.000 χρόνια. Ο καθηγητής Σάικς κατάφερε να εντοπίσει ένα ζωντανό απόγονο αυτού του Ανθρώπου των Πάγων στη Βρετανία.
Πώς τα κατάφερε; Οι Επτά κόρες της Εύας είναι μια αφήγηση από πρώτο χέρι της έρευνάς του για ένα ξεχωριστό γονίδιο που μεταβιβάζεται αναλλοίωτο από γενιά σε γενιά μέσω της μητέρας, επιτρέποντάς μας έτσι να ανιχνεύσουμε τους γενετικούς προγόνους μας στο χώρο και το χρόνο. Ο καθηγητής Σάικς ανακάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι σημερινοί Ευρωπαίοι κατάγονται από μία από τις επτά γυναίκες τις οποίες ονόμασε Ούρσουλα, Ξένια, Έλενα, Βέλντα, Τάρα, Κατρίν και Τζασμίν.
Απ' αυτή την εκπληκτική επιστημονική και περιπετειώδη αφήγηση μαθαίνουμε πού ζούσαν οι αρχαίοι γενετικοί μας πρόγονοι, πώς ήταν η ζωή τους, καθώς και ότι ο καθένας από μας είναι μια ζωντανή μαρτυρία της σχεδόν θαυματουργής δύναμης του DNA μας. Είν' ένα βιβλίο που όχι μόνο επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο έχουμε εξελιχθεί, αλλά παράλληλα απευθύνεται στην αίσθηση που έχουμε για την ατομικότητα και την ταυτότητά μας.

10. ΤΙΧΟ-ΚΕΠΛΕΡ:ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, K. FERGUSON-ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Ο μεγαλοπρεπής Δανός Τίχο Μπράχε ήταν ένας πλούσιος, διάσημος αστρονόμος, θρυλικός οικοδεσπότης, ευφυέστατος, με μια τεχνητή μύτη φτιαγμένη από χρυσό και ασήμι. Για την Ευρώπη του 1570 υπήρξε ένας "πρίγκιπας" ανάμεσα σε αστρονόμους, και ένας αστρονόμος ανάμεσα σε πρίγκιπες. Ο Γιοχάνες Κέπλερ ήταν ένας φτωχός, άσημος, ενθουσιώδης και μεγαλοφυής μαθηματικός που θα έδινε ακόμη και την ψυχή του προκειμένου να δουλέψει δίπλα στον Τίχο, έστω και ως απλός βοηθός του! Δεν άργησε η ώρα που ο πανίσχυρος Τίχο εκτίμησε την εμμονή του Κέπλερ στη μαθηματική αυστηρότητα, και βρήκε στο πρόσωπό του το ταίρι του. Ωστόσο, ο Τίχο δεν φανέρωνε σε κανέναν τις επιστημονικές σημειώσεις του. Λίγο πριν πεθάνει, ψιθύρισε στον βοηθό του: "Μην αφήσεις το έργο μου να πάει χαμένο!" Για κακή του τύχη, έγινε ακριβώς έτσι. Ο Κέπλερ "έκλεψε" τον "θησαυρό" του Τίχο και συνέταξε τη "Νέα Αστρονομία" και τους "Τρεις Νόμους για την κίνηση των πλανητών" - τον ακρογωνιαίο λίθο της κοσμολογίας και της κατανόησής μας για το Σύμπαν.

11. ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΣΥΜΠΑΝ - Α.ΚΟΫΡΕ-ΕΥΡΥΑΛΟΣ
  

Η περίοδος που καλύπτει τον 16ο και τον 17ο αιώνα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος. Η μεγάλη νοητική επανάσταση που διαδραματίστηκε, τότε, στη Δύση και είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία εξέλιξη, αν όχι τη γένεση, της σύγχρονης επιστήμης, τη στροφή προς τα εγκόσμια και την πράξη, τη ριζική αλλαγή του θρησκευτικού συναισθήματος, διαμόρφωσε τη σύγχρονη αντίληψη για τον κό­σμο και τη θέση μας μέσα σ' αυτόν.
   Το έξοχο βιβλίο του Α. Κοϋρέ. «Από τον Κλειστό Κόσμο στο Άπειρο Σύμπαν», ερευνά την ουσία αυτής της επανάστασης, και απαντά στο ερώτημα «περί τίνος ακριβώς πρόκειται;» Ο κλειστός, ιεραρχημένος και γεωκεντρικός κόσμος των στοχαστών της αρχαιότητας και του μεσαίωνα αντικαθίσταται, τώρα, από ένα άπειρο και «αδιαφοροποίητο» σύμπαν, που δεν έχει θέση για ηθικές αξιολογήσεις και ενο­ποιείται σε τελευταία ανάλυση με την ταύτιση των συστατικών του και τη διατύπωση των μαθηματικών του νόμων. Αυτό το άπειρο σύμπαν είναι σήμερα ο κόσμος μας. Σε μια εποχή όπου ο καταστροφικός διαχωρισμός επιστήμης και φιλοσοφίας εξακο-λουθεί να δεσπόζει, είναι χρήσιμο και διαφωτιστικό να μελετήσουμε το βιβλίο του Κοϋρέ.

12. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - G.LLOYD-ΠΕΚ

Σε αυτόν τον δεύτερο τόμο της μελέτης, ο συγγραφέας συνεχίζει την πραγμάτευση των κυριότερων τομέων συνεισφοράς των αρχαίων Ελλήνων στην επιστήμη, αντλώντας από τις πιο πλούσιες γραπτές και αρχαιολογικές πηγές για την περίοδο μετά τον Αριστοτέλη. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τις έρευνες στις οποίες επιδίδονταν και στις αλληλεξαρτήσεις ανάμεσα στην επιστήμη και στη φιλοσοφία, στην επιστήμη και στη θρησκεία και στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας παρακολουθεί τις εξελίξεις κατά τους δύο αιώνες μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη, αφιερώνοντας ξεχωριστά κεφάλαια στα μαθηματικά, στην αστρονομία και στη βιολογία. Στη συνέχεια, ασχολείται εκτενώς με το έργο του Πτολεμαίου και του Γαληνού και κλείνει αναφερόμενος στους μεταγενέστερους συγγραφείς και στα προβλήματα που εγείρει το ζήτημα της παρακμής της αρχαίας επιστήμης.

13. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ - ΛΙΒΑΝΗ

Τη Μαύρη Βίβλο των ναζιστικών σφαγών της περιόδου 1940-1945 σε 90 πόλεις και χωριά της Ελλάδας παραδίδει στο ελληνικό και παγκόσμιο αντιφασιστικό κοινό το «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών». Πρόκειται για έκδοση - λεύκωμα 414 σελίδων γεμάτες με στοιχεία για τα φρικιαστικά αντίποινα που διέπραξαν Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι κατακτητές εναντίον αμάχων. Εναντίον παιδιών, εναντίον γυναικών, εναντίον γερόντων. Εναντίον κτιρίων, χωραφιών και υποδομών. Τίτλος: «Ελληνικά Ολοκαυτώματα, 1940-1945». Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και τον Μανόλη Γλέζο.

14. 41 βιβλία εκδόσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΓΚΙΚΑΣ, ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, ΜΥΤΑΡΑΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ, ΚΑΝΙΑΡΗΣ, ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ, ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΠΕΡΓΗΣ, ΞΕΝΟΣ, ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ, ΜΠΟΥΤΕΑΣ, ΠΕΡΔΙΚΙΔΗΣ, ΤΑΚΙΣ κ.α).

15. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΝΤΟΜΗ