Πίσω στην κεντρική σελίδα του τουριστικού οδηγούΟ νομός ΔράμαςΗ πόλη της ΔράμαςΧρήσιμες ΠληροφορίεςΣυνδέσεις

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Οι ψηλές κορυφές του Φαλακρού έχουν κυκλική διάταξη και καλύπτουν περίπου τα 3/4 ενός κύκλου διαμέτρου 2-3 χλμ. Οι εσωτερικές στον κύκλο ορθοπλαγιές δημιουργούν ένα "χωνί" ανοικτό προς τα νοτιοδυτικά. Από το "άνοιγμα του χωνιού" και μετά οι ορθοπλαγιές σβήνουν και σχηματίζουν ένα πανέμορφο φαράγγι. Τα αναρριχητικά πεδία που βρίσκονται σ' αυτές τις ορθοπλαγιές έχουν έντονο ανάγλυφο και διαφορετικές ποιότητες βράχου.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Το Φαλακρό παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και για τον φανατικό ορειβάτη.
Σας προτείνουμε τρεις ενδιαφέρουσες διαδρομές με αφετηρία τον οικισμό ή το καταφύγιο Πύργων.
1)ΠΥΡΓΟΙ-ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Η ωραιότερη και πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή στο Κεντρικό Φαλακρό είναι αυτή που μας φέρνει οπό το χωριό Πύργοι στο Χιονοδρομικό. Η ποικιλομορφία της είναι εξαιρετική, είναι όμως πολύωρη και σε ορισμένα σημεία αρκετά δύσκολη.
Από την βορινή έξοδο του χωριού, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Σωτηρίου, ξεκινάει ένας χωματόδρομος που ακολουθεί την δυτική πλευρά του φαραγγιού. Σε 45 περίπου λεπτά φτάνουμε στη βάση μιας ορθοπλαγιάς όπου βρίσκεται και το καταφύγιο. Η ορθοπλαγιά αυτή βρίσκεται στο τέλος μιας χαράδρας, που αποτελεί παρακλάδι του φαραγγιού. Εδώ ο δρόμος τελειώνει και συνεχίζουμε ακολουθώντας ένα καλογραμμένο μονοπάτι που βρίσκεται στο βάθος της δασωμένης χαράδρας (Στενόρεμα). Μετά από βάδισμα 45 λεπτών το μονοπάτι εγκαταλείπει τη χαράδρα και αρχίζει να ανηφορίζει ανατολικά. Εδώ χάνεται η διαδρομή και ξαναβρίσκεται μέσα στις συστάδες των δέντρων. Ακολουθούμε κατεύθυνση βορειοανατολική και μετά οπό 1 ώρα και 15 λεπτά φτάνουμε σε μια παλιά ομβροδεξαμενή. Το μονοπάτι συνεχίζει βόρεια μέσα από το πευκοδάσος και συναντά αργότερα το φαράγγι. Στη συνέχεια ακολουθεί κατεύθυνση βορειοδυτική και αρχίζει να τραβερσάρει την απότομη δυτική πλαγιά της Καρτάλκας. Μετά από 1 ώρα και 15 λεπτά καταλήγει στο χιονοδρομικό. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι πεντέμισι έως έξι ώρες και είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς οδηγό.
2)ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ: Μπορούμε επίσης να διασχίσουμε από την αρχή του το περίφημο Φαράγγι έξω από το χωριό Πύργοι. Έτσι θα έχουμε την δυνατότητα να θαυμάσουμε "εκ του ασφαλούς" τις ιλιγγιώδεις ορθοπλαγιές, που παρεμβάλλονται ανάμεσα στο τέλος του Φαραγγιού και τις ψηλότερες κορφές του Φαλακρού. Το φαράγγι είναι σχεδόν οριζόντιο ή ανηφορίζει πού ελαφρά. Ο πυθμένας του είναι στρωμένος με πέτρες χειμάρρων και ελίσσεται ανάμεσα σε απότομες και πολύ δασωμένες ράχες. Σε πολλά σημεία γίνεται εξαψετικά στενό με πλάτος που δεν ξεπερνά τα 3-5 μέτρα. Κάτω από αυτά τα που στενέματα σχηματίζονται λεκάνες με νερό, δυσκολεύουν κάπως την προώθηση. Αυτό το στενό τμήμα του Φαραγγιού ονομάζεται "Νασκβίτσα". Στην τελική του μορφή το φαράγγι χωρίζεται σε δύο παρακλάδια, που κατευθύνονται στις πλαϊνές ορθοπλαγιές ενώ οι κεντρικές ορθοπλαγιές καταλήγουν σε δύο παρακλάδια του φαραγγιού.
Μια παραλλαγή αυτής της διαδρομής, που μπορεί να αποτελέσει ημερήσια ορειβατική εκδρομή είναι η παρακάτω κυκλική διαδρομή:
3)ΠΥΡΓΟΙ - ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ - ΠΥΡΓΟΙ: Ακολουθούμε την προηγούμενη διαδρομή μέχρι την δυτική πλευρά της Κατάρλκας. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε μέχρι την κορυφή Καρτάλκα και ακολουθούμε την κορυφογραμμή με κατεύθυνση ανατολική. Βλέπουμε να περνάν από μπροστά μας σε σειρά όλες οι ψηλές κορυφές Κορυφή του Φαραγγιού, Χιονότρυπα, Προφήτης Ηλίας, Ψευτοδόντι, Άνω Οξυά. Αυτή είναι η τελευταία κορυφή της διαδρομής, απ' όπου κατηφορίζοντας σταματάμε στο οροπέδιο της Σίτνας για ξεκούραση. Από την Σίτνα με κατεύθυνση δυτική ακολουθούμε το ρέμα που μας φέρνει στο Φαράγγι Το κατηφορίζουμε και σε 20 περίπου λεπτά φτάνουμε στον χωματόδρομο. Από το σημείο αυτό χρειαζόμαστε άλλη μισή ώρα ως τους Πύργους. Είναι μια τεράστια διαδρομή, που απαιτεί τουλάχιστον 8 με 1 0 ώρες και καλή φυσική κατάσταση. Τερματίζοντας όμως έχουμε την μεγάλη ικανοποίηση ότι στη διάρκεια μιας μόνο μέρας έχουν περάσει από τα μάτια μας τα συναρπαστικότερα σημεία του Φαλακρού.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΟΧΗΜΑΤΑ 4x4 ΣΕ ΧΩΜΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Οι χωμάτινες διαδρομές του Φαλακρού που συνήθως οδηγούν σε μεγάλα υψόμετρα, ανάλογα με την υφή του εδάφους, τις κλίσεις του και την εποχή του έτους, μπορεί να είναι δύσβατες ή και απολύτως αδιάβατες. Αποτελούν όμως πρόκληση για κάποιον που έχει στοιχειώδεις εξερευνητικές τάσεις. Σας προτείνουμε τις σημαντικότερες από αυτές.
Δενδράκια-Μπάρες: Συνολικό μήκος 4 χλμ. Λιβαδερό-Βώλακας: Συνολικό μήκος 37 χλμ. Ξηροπόταμος-Λις: Συνολικό μήκος 15 χλμ. Πετρούσα-Γυμνός Αυχένας. Συνολικό μήκος 12 χλμ. Πύργοι-Οροπέδια Σίτνας. Συνολικό μήκος 12,5 χλμ.
ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το Φαλακρό προσφέρει σημαντικές φυσικές πίστες για την άσκηση του αλεξίπτωτου πλαγιάς και του αιωρόπτερου. Ο αθλητής μπορεί να χρησιμοποιήσει την πίστα απογείωσης στη περιοχή Πύργων-Πετρούσας σε υψόμετρο 1200 μ. με προσανατολισμό νοτιοανατολικό, νότιο, νοτιοδυτικό. Η πεδιάδα της Δράμας αποτελεί ιδανικό τόπο για προσγειώσεις.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού και σε μικρή απόσταση από τους οικισμούς των Πύργων και του Βώλακα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το σπάνιας ομορφιάς σπήλαιο των πηγών Αγγίτη. Η μοναδικότητα του οφείλεται στον ποταμό Αγγίτη, που το διαρρέει χιλιάδες χρόνια τώρα δημιουργώντας λίμνες με σπάνιες μορφές ζωής.
Στη βόρεια πλευρό του Φαλακρού, θα συναντήσει επίσης τον Νέστο ποταμό και την καινούργια τεχνητή του λίμνη που πρόσφατα δημιουργήθηκε μέσα στα βουνό, σε μήκος που ξεπερνάει τα 30 χιλιόμετρα.
Τέλος τα χωριό της περιοχής με τη μακραίωνη ιστορία και τις πλούσιες παραδόσεις των κατοίκων προσφέρονται για καλό φαγητό και χαλάρωση στις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ
Αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη αθλητική δραστηριότητα στο Φαλακρό με αφετηρία συνήθως το χιονοδρομικό κέντρο. Οι ομαλές βορεινές πλαγιές του δημιουργούν ενδιαφέρουσες πίστες με απάτητο χιόνι. Σας προτείνουμε τις παρακάτω διαδρομές.
1. Χιονοδρομικό Κέντρο (1740 μ.) - Βάρδαινα (2.190 μ.). Υ.Δ. 450 μ.
2. Χιονοδρομικό Κέντρο (1740 μ.) - Κορυφή Χιονότρυπας (2111μ.) - Βάραθρο Χιονότρυπας (2000 μ.) - Προφήτης Ηλίας (2230 μ.): Υ.Δ 492 μ
Από την κορυφή Προφήτης Ηλίας (2232 μ.), εάν η χιονόπτωση είναι αρκετή, υπάρχει η δυνατότητα κατάβασης μέσω χιονοδρομικού κέντρου - διάσελου Χορού, στον οικισμό του Βώλακα (830 μ.) Υ.Δ. 1402 μ.
3. Χιονοδρομικό Κέντρο - Αυχένας Κορυφής Φαραγγιού ή βάραθρο Χιονότρυπας όπου μπορείτε να συνδυάσετε το ορειβατικό σκι με χειμερινή αναρρίχηση.

Υπογράψτε το βιβλιο επισκεπτών Διαβάστε το βιβλιο επισκεπτών Στείλτε e-mail